Läppstiftet FLA

Huvudbild

Lokalanpassning med hög återbruksgrad  

På uppdrag av Vasakronan har Vestia tillsammans med Dayspring färdigställt ett spännande lokalanpassningsprojekt i kontorsfastigheten Läppstiftet. Projektet nådde i vissa delar hela 85 procents återbruksgrad. Läppstiftet är den karakteristiska rödvita byggnaden vid Göta älv och Hisingsbrons fäste (Lilla Bommen 1).

– Vasakronan har höga ambitioner vad gäller hållbarhet och återbruk i all sin verksamhet. I projektet Läppstiftet FLA (förtidslokalanpassning) nådde vi extra långt tack vare stort engagemang och fint samarbete med Vestias byggledning och snickare.

Vi gjorde totalt sju kontor på tre våningsplan och sammantaget landade vi på ca 70% återbruk, men i två av kontoren blev återbruksgraden hela 85%. Då räknar man in inventarier, undertak, golv, kök, vitvaror, toaletter, handfat mm, men exkluderar byggmaterial. I det här projektet fick vi även tillgång till en del överblivet byggmaterial från Vasakronans nybyggnadsprojekt Platinan, som reglar, isolering, dörrfoder, lister. Vi kunde också använda några av golven som hade demonterats i fastigheten Kromet på andra sidan Hisingsbrofästet.

Karin Hallingström

Miljö- och återbrukssamordnare, Dayspring AB

– Återbruk är ganska komplicerat, speciellt när man anpassar lokaler för hyresgäster med höga krav på estetik och kvalitet. Men vi lyckades väldigt bra i det här projektet. Alla är nöjda.

Vi monterade upp gamla köksstommar och lämnade in luckorna på lackering. Speglar, toalettstolar och handfat kunde återanvändas från de gamla wc-grupperna i lokalerna. Även glaspartierna är återbrukade.

En kul grej med undertaksplattorna var att vi lämnade in dem till Arkitektkopia AB och så tryckte de ny färg på dem. Det blev riktigt snyggt! 

Robert Börjesson

Arbetsledare, Vestia

Kromet är Vasakronans största återbruks- och återvinningsprojekt någonsin. Målet var 100 % återbruk. Läs mer om det här:
Att återvinna och återbruka ett helt hus

På Vestia är vår ambition minskad klimatpåverkan i alla projekt genom hållbara materialval och metoder. Samarbetet med Vasakronan och Dayspring visar att det är möjligt att möta stora krav på kvalitet och funktion, hålla tider och ekonomiska ramar och samtidigt nå en så pass hög återbruksgrad som 85 procent. Det sätter ribban för kommande projekt!

  • Byggtid: dec 2021 – april 2022
  • Återbruksgrad: genomsnitt 70% i sju kontor, två av dessa nådde 85%
  • Beställare: Vasakronan
  • Projektledning, miljö- och återbrukssamordning: Dayspring

Foton: Vasakronan

Pentry i Läppstiftet

I pentryt är endast bänkskivan nyinköp, allt annat är återbruk, inklusive golv och undertak.

Toalett i Läppstiftet

Allt utom papperskorg och toaborste är återbruk.

Kontorsyta i Läppstiftet

I kontorsytorna är golv, undertak, belysning och de flesta lister återbruk. Även glaspartierna.

Fler projekt

Ombyggnation av Sankt Jörgen ÄBO

Ombyggnation av Sankt Jörgen ÄBO

Renovering och ombyggnation av äldreboende  Alldeles intill Sankt Jörgens park i Hisings Backa har Vestia genomfört en komplex ombyggnation av ett äldreboendet/gruppboende som till stora delar totalrenoverades med kvarboende hyresgäster. Uppdraget har skett i...

Ett nytt gym på Tuve torg

Ett nytt gym på Tuve torg

Vi är mycket glada att på nytt fått förtroende av Göteborgslokaler att utföra ett projekt. Denna gång i Tuve. Inne i en äldre fastighet, precis intill Tuve Torg, utförs just nu en ombyggnation. Fastigheten som fungerat som kontor och läkarmottagning ska nu byggas om...

Lekstorpsskolan

Lekstorpsskolan

Om- och tillbyggnad av Lekstorpsskolan i Gråbo På uppdrag av Lerums kommun har vi genomfört en om- och tillbyggnad av Lekstorpsskolan i Gråbo och därmed utökat skolans kapacitet från 330 elever till 500 elever. Det strategiska partneringprojektet inleddes med en...

Ett hus med rum för kultur

Ett hus med rum för kultur

Tillsammans med GöteborgLokaler, Projektpunkten och White arkitekter har Vestia färdigställt Selma Lagerlöfs Center, ett speciellt hus i Backa som är fyllt av kultur!   I byggnaden huserar personal från Norra Hisingens stadsdelsförvaltning tillsammans med bland...