Invigning av Åby isstadion

Åby isstadion

En plats för alla som vill ha kul på is

Fredagen den 15 december var vi med på den festliga invigningen av den nya isstadion i Åby Arenastad, Mölndal.  Vi bjöds på uppvisning av Team Spirit från Mölndals Konståkningsklubb, musik, tal, bandklippning och skridskodisco för alla som ville. Stilarna på isen var lika många som antalet åkare.

Efter en trumpetfanfar av Kulturskolan gjorde Vestias vd Christian Wieland entré på isen. Ett hockeyrör på ena foten och en konståkningsskridsko på den andra visar ett förflutet i både hockey och konståkning men symboliserar framför allt den nya hallens bredd av verksamheter.

– Det som är så fantastiskt med den här stadion är att den vänder sig till alla som trivs på, och vill ha kul på is. Det tycker jag är väldigt bra gjort av Mölndals stad. Vi på Vestia, som är ett Mölndalsbaserat byggföretag, har varit här i Åby Arenastad sedan 2018. Vi började med att bygga om ispisten i hallen intill, vi har byggt det nya Åbybadet och idag står vi här och får inviga Åby nya isstadion. Det känns helt fantastiskt! Jag vill tacka alla som medverkat i projektet – Vestias platsledning med Peter Höjer i spetsen, underentreprenörer, projektörer och projektledningen från Mölndals stad – ett riktigt bra samarbete! Vi ska alla vara stolta över den här fina isstadion!

Med en piruett snurrade Christian av isen och Linus Hedberg (m), ordförande I Lokalstrategiska utskottet i kommunstyrelsen fick ordet.

– Vi som har planerat och byggt den här isstadion för kommunens räkning kan bara konstatera att den nya hallen är väldigt efterlängtad. Äntligen har vi en väderskyddad hall som förlänger säsongen och som går att dela av vilket gör det möjligt för flera verksamheter och föreningar att vara igång samtidigt. Även jag har ett förflutet på isen, i Mölndals konståkningsklubb. Min förhoppning är att många Mölndalsbor ska få ha lika kul på isen som jag hade när jag växte upp.

Stefan Gustafsson (s) ordförande i Kommunstyrelsen klippte bandet och sedan satte skridskodiscot igång. Isstadions öppettider finns på Mölndals stads hemsida.

Vestia satte spaden i marken för den nya isstadion i februari 2022 och lämnade över anläggningen till beställaren Mölndals stad efter godkänd slutbesiktning den 28 november 2023. Efter gjutning av betongplattan under hösten 2022 tog vi en paus i byggandet. Isen spolades och föreningar och allmänhet kunde nyttja anläggningen under vintersäsongen 2022/2023. Arbetet återupptogs när säsongen var slut. Åby isstadion är 144 m lång, 78 m bred och har en takhöjd på 23 m. Den 11 000 kvm stora betongplattan vilar på 600 pålar. Under plattan ligger 3 mil värmeslang. I plattan finns 9 mil kylslang. Anläggningen har sex omklädningsrum, kanslilokal, skridskouthyrning och ett café.