Hållbarhet
En framtidssäker affär
På Vestia är vi trygga i vår affärsmodell där vi genom partnering, det vill säga i samverkan och samarbete med våra kunder, underentreprenörer och konsulter, alltid jobbar tillsammans för att kostnadsmedvetet leverera projekt med lägre klimatpåverkan. Vi ser tydligt att efterfrågan på hållbara byggnader fortsätter öka trots utmaningar i konjunkturen och vi är glada över att kunna svara upp på våra kunders efterfrågan på hållbar kompetens.
I vår långsiktiga hållbarhetsstrategi har vi som mål att bli klimatneutrala i hela vår värdekedja senast 2045. För att nå vår målsättning håller vi bland annat på att ta fram en modell för att minska klimatpåverkan på våra byggarbetsplatser. Vi förbereder oss även för att möta kommande hållbarhetsregleringar som skärpningar i klimatdeklarationslagen, energidirektivet och kommande hållbarhetsrapporteringslag CSRD. Vi kommer vidareutveckla våra policys och strategier och formulera fler hållbarhetsmål. Genom att förbereda oss väl framtidssäkrar vi vår affär.
Vårt hållbarhetsansvar
01. Miljömässigt ansvar
Bygg- och fastighetsbranschen står för ungefär 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. På Vestia har vi som mål att hela värdekedjan ska vara klimatneutral senast år
2045. En viktig del för att nå målet handlar om att använda material på ett effektivt sätt och
att skapa cirkulära resursflöden genom återbruk och ökad materialåtervinning.
02. Socialt ansvar
Eftersom byggbranschen är mer riskfylld än många andra branscher arbetar vi ständigt för att
driva våra arbetsplatser på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Socialt ansvar handlar också om att jobba för inkludering, jämställdhet, hälsa och allas lika värde. Vi samverkar med flera olika skolaktörer och bidrar till att skapa arbetstillfällen för personer som står utanför arbetsmarknaden.
03. Etiskt ansvar
För oss är det viktigt att verka för en seriös och trygg byggbransch där affärer görs genom god
affärsetik och utan påverkan på mänskliga rättigheter. Rent konkret handlar det om att ha rutiner för hur vi arbetar med affärsetik, hur vi säkerställer vår leverantörskedja samt hur vi hanterar eventuella avsteg från våra riktlinjer och arbetsflöden.
04. Ekonomiskt ansvar
Vi är övertygade om att en affärsmodell som inte påverkar människor eller miljö negativt leder till långsiktig lönsamhet. Genom ett nära samarbete med våra kunder och samarbetspartners kan vi fatta kloka beslut för framtiden och bygga hus med hög kvalité. Det innebär hus som står under lång tid och är mer motståndskraftiga för klimatförändringarnas effekter. Vestia har lång erfarenhet av att jobba med kvalitet och har ett ISO-certifierat ledningssystem.
Väsentlighetsanalys
För att identifiera våra viktigaste hållbarhetsfrågor har vi använt oss av GRI:s (Global Reporting Initiative) nya process för väsentlighetsanalys. Processen består av ett antal steg där det första handlar om att förstå organisationens hållbarhetssammanhang. Med utgångspunkt i genomförda intressentdialoger och ramverket SASB (Sustainability Accounting Standards Board) sammanställdes hållbarhetsfrågor relaterade till Vestias verksamhet. I nästa steg bedömdes frågornas faktiska och potentiella påverkan på människa, miljö, ekonomi och samhälle.
Därefter gjordes en värdering utifrån hur allvarlig och hur sannolik Vestias påverkan på dessa frågor skulle vara. Frågorna rangordnades och till sist gjordes en prioritering där ett antal hållbarhetsfrågor identifierades som extra viktiga för Vestia att arbeta vidare med. Processen har genomförts och validerats i samarbete med externa hållbarhetsexperter. Med utgångspunkt i väsentlighetsanalysen och FN:s globala hållbarhetsmål har vi landat i fyra övergripande hållbarhetsområden, med tillhörande prioriterade frågor. Dessa är miljömässigt, socialt, etiskt och ekonomiskt ansvar.
FN:s 17 globala mål är den mest ambitiösa
agendan för hållbar utveckling som världens
länder någonsin antagit. Vi har identifierat
fem mål som är särskilt prioriterade för
Vestia.