Terminsstart på Sandarnaskolan

Sandarnaskolan terminsstart

Skola i kombo med äldreboende har öppnat

Äntligen har eleverna fått flytta in i den speciella byggnaden i Sandarna som är en unik kombination av skola och äldreboende under samma tak. Spaden sattes i marken i juni 2020 och projektet som gått under arbetsnamnet Silverkällan slutgodkändes av Stadsbyggnadskontoret 29 december 2022. Vestia har varit totalentreprenör för det 15 000 kvm stora bygget, i partnering med byggherren Hemsö Fastighets AB, underentreprenörer och samarbetspartners.

Skolan för ca 400 elever i årskurs F-6 huserar på våning 1–3 och äldreboendet med 100 boendeplatser är beläget på våning 4–8. Här har man utsikt mot Göteborgs hamninlopp åt ena hållet och grönskan i Sannaparken åt det andra. Kombinationen av en skola och ett äldreboende i samma byggnad ger förutom den konkreta resursbesparingen att samutnyttja tillagningskök och idrottssal, möjligheten till möten mellan generationer och positiva effekter på psykiskt och fysiskt mående för både äldre och barn.

Robin Eriksson, har varit med i projektet sedan starten. Först som snickare och sedan som arbetsledare tillsammans med de andra två arbetsledarna från Vestia, Linus Rhodin och Martin Leden.

– Kul att vara med i ett sådant unikt projekt som Silverkällan ändå är, mixen mellan skola och äldreboende i denna storlek. För mig har det varit extra spännande att i samma projekt gå från att få arbetsuppgifter tilldelade till mig som snickare, till att sedan själv ligga före och arbetsleda andra. Jag tror att övergången gick extra smidigt eftersom det var ett partneringprojekt. Partnering bidrar till en god dialog och alla hjälper till utanför sina förväntade roller. Jag har lärt mig mycket av mina bra och rutinerade kollegor, och platschef Martin Stridh har stöttat hela vägen.

Silverkällan är nominerat i kategorin Samhällsfastigheter i Årets Bygge, samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som delas ut under Construction Summit i slutet av mars. Projekten utvärderas enligt fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

  • Beställare: Hemsö Fastighet AB
  • Hyresgäst: Stadsfastighetsförvaltningen, Göteborgs Stad
  • Arkitekt: what! arkitektur
  • Miljöcertifiering: Miljöbyggnad Silver