85% återbruksgrad i kontorsprojekt

kök

Klimatsmart lokalanpassning i Läppstiftet

På uppdrag av Vasakronan färdigställde vi tillsammans med projektledningsföretaget Dayspring ett spännande lokalanpassningsprojekt i Läppstiftet med riktigt hög återbruksgrad tidigare i år. Läppstiftet är den karakteristiska rödvita byggnaden vid Göta älv och Hisingsbrons fäste i Göteborg. (Lilla Bommen 1)

– Vasakronan har höga ambitioner vad gäller hållbarhet och återbruk i all sin verksamhet. I projektet Läppstiftet FLA (förtidslokalanpassning) nådde vi extra långt tack vare stort engagemang och fint samarbete med Vestias byggledning och snickare. Vi gjorde totalt sju kontor på tre våningsplan och sammantaget landade vi på ca 70% återbruk, men i två av kontoren blev återbruksgraden hela 85 %. Då räknar man in inventarier, undertak, golv, kök, vitvaror, toaletter, handfat mm, men exkluderar byggmaterial. I det här projektet fick vi även tillgång till en del överblivet byggmaterial från Vasakronans nybyggnadsprojekt Platinan, som reglar, isolering, dörrfoder, lister. Vi kunde också använda några av golven som hade demonterats i fastigheten Kromet på andra sidan Hisingsbrofästet. Kromet är Vasakronans största återbruks- och återvinningsprojekt någonsin. Målet där var 100% återbruk.

– Återbruk är ganska komplicerat, speciellt när man anpassar lokaler för hyresgäster med höga krav på estetik och kvalitet. Men vi lyckades väldigt bra i det här projektet. Alla är nöjda. Vi monterade upp gamla köksstommar och lämnade in luckorna på lackering. Speglar, toalettstolar och handfat kunde återanvändas från de gamla wc-grupperna i lokalerna. Även glaspartierna är återbrukade. En kul grej med undertaksplattorna var att vi lämnade in dem till Arkitektkopia AB och så tryckte de ny färg på dem. Det blev riktigt snyggt! 

På Vestia är vår ambition minskad klimatpåverkan i alla projekt genom hållbara materialval och metoder. Samarbetet med Vasakronan och Dayspring visar att det är möjligt att möta stora krav på kvalitet och funktion, hålla tider och ekonomiska ramar och samtidigt nå en så pass hög återbruksgrad som 85 procent. Det sätter ribban för kommande projekt!

Projekt Läppstiftet FLA 2020

  • Byggherre: Vasakronan
  • Entreprenör: Vestia Construction Group (platschef Patrik Thunell, arbetsledare Robert Börjesson)
  • Projektledning, miljö- och återbrukssamordning: Dayspring (Ola Ragnarsson resp Karin Hallingström)