Hede stationshus

Det är nästan 30 år sedan Hede station invigdes. Då reste ca 200 personer från Hede varje dag. Idag rör det sig cirka 2700  resenärer till och från tåget varje dag och som nu, för första gången, kan vänta på tåget inne i ett stationshus. Där är det 16 grader varmt och vindstilla året om.

I Kungsbacka, alldeles intill Hede outlet har vi precis färdigställt ett nytt stationshus tillsammans med kommunen och utsedda samverkansentreprenörer.  Stationsbyggnaden innehåller en trygg och välkomnande innemiljö för resenärer som numera, i skydd från väder och vind, kan vänta på sitt tåg eller buss.

Det nya stationshuset kommer bli en knutpunkt för området som är under stark utveckling.  Det häftiga gestaltningsförslaget har tagits fram av Abako arkitekter med en glasfasad mot väster, söder och norr.
Den generösa användningen av glas är en förutsättning för att resenärerna ska kunna se tåget eller bussen och kunna vänta så länge som möjligt inne i  byggnaden. Glasfasaden skapar också trygghet då den ger inblick-utblick och därigenom bättre social kontroll.
Glasfasaden monteras på en stålstomme. och materialvalen för byggnaden är väl genomtänkta – både för att vara slitstarka men också för att ge byggnaden rätt uttryck. Betonggolv i ljusare kulör, tåligt trä och vegetationstak är några exempel på hur byggnaden gestaltats.
Huset består av två etagevåningar och har byggts med möjlighet till flexibel användning i framtiden.

Kund Kungsbacka kommun
Område Hede, Kungsbacka
Första spadtaget 14 december 2017
Slutbesiktigat oktober 2018
Huset öppnade  13 december 2018

 

 

I gradängen kan du sitta ner en stund i väntan på ditt tåg. Ladda gärna din mobil här!

Fredrik Lindgren, Linda Börjesson, Tobias Söderberg, Vestia samt arkitekt Olof Hallberg, Abako arkitektkontor.

På en vacker sittbänk i lönn kan du invänta tåget hela vägen fram tills det har stannat då glasfasaden ger dig bra sikt.

Bilden visar Abako arkitektkontors gestaltningsförslag

Film från första spadtaget

Fler projekt

Ett nytt gym på Tuve torg

Ett nytt gym på Tuve torg

Vi är mycket glada att på nytt fått förtroende av Göteborgslokaler att utföra ett projekt. Denna gång i Tuve. Inne i en äldre fastighet, precis intill Tuve Torg, utförs just nu en ombyggnation. Fastigheten som fungerat som kontor och läkarmottagning ska nu byggas om...

Ett hus med rum för kultur

Ett hus med rum för kultur

Tillsammans med GöteborgLokaler, Projektpunkten och White arkitekter har vi färdigställt ett speciellt hus i Backa som nu fylls med kultur! I byggnaden huserar personal från Norra Hisingens stadsdelsförvaltning tillsammans med bland annat teater, bibliotek,...

Stadsdelshuset på Bohusgatan

Stadsdelshuset på Bohusgatan

Tillsammans med Vasakronan, Akuro och utvalda underentreprenörer har vi snart byggt färdigt ett stadsdelshus åt Stadsdelsförvaltningen Centrum. Det har varit ett mycket stort och komplext ombyggnadsprojekt, mitt i centrala Göteborg, med pågående verksamhet under hela...

Ett kontor för Steeltech i Alingsås

Ett kontor för Steeltech i Alingsås

Sedan i somras huserar Steeltech i en fastighet som ägs av Castellum i Alingsås som vi har byggt om och till. Vi har kallat projektet för Bulten. Den 8 september 2017 tog vi det första spadtaget för utvecklingen av fastigheten och i maj 2018 flyttade hyresgästen in....