Hede stationshus

Huvudbild

Det är nästan 30 år sedan Hede station invigdes. Då reste ca 200 personer från Hede varje dag. Idag rör det sig cirka 2700  resenärer till och från tåget varje dag och som nu, för första gången, kan vänta på tåget inne i ett stationshus. Där är det 16 grader varmt och vindstilla året om.

I Kungsbacka, alldeles intill Hede outlet har vi precis färdigställt ett nytt stationshus tillsammans med kommunen och utsedda samverkansentreprenörer.  Stationsbyggnaden innehåller en trygg och välkomnande innemiljö för resenärer som numera, i skydd från väder och vind, kan vänta på sitt tåg eller buss.

Det nya stationshuset kommer bli en knutpunkt för området som är under stark utveckling.  Det häftiga gestaltningsförslaget har tagits fram av Abako arkitekter med en glasfasad mot väster, söder och norr.
Den generösa användningen av glas är en förutsättning för att resenärerna ska kunna se tåget eller bussen och kunna vänta så länge som möjligt inne i  byggnaden. Glasfasaden skapar också trygghet då den ger inblick-utblick och därigenom bättre social kontroll.
Glasfasaden monteras på en stålstomme. och materialvalen för byggnaden är väl genomtänkta – både för att vara slitstarka men också för att ge byggnaden rätt uttryck. Betonggolv i ljusare kulör, tåligt trä och vegetationstak är några exempel på hur byggnaden gestaltats.
Huset består av två etagevåningar och har byggts med möjlighet till flexibel användning i framtiden.

Kund Kungsbacka kommun
Område Hede, Kungsbacka
Första spadtaget 14 december 2017
Slutbesiktigat oktober 2018
Huset öppnade  13 december 2018

 

 

Interior Hede stationshus

I gradängen kan du sitta ner en stund i väntan på ditt tåg. Ladda gärna din mobil här!

Interior Hede stationshus

Fredrik Lindgren, Linda Börjesson, Tobias Söderberg, Vestia samt arkitekt Olof Hallberg, Abako arkitektkontor.

Interior Hede stationshus

På en vacker sittbänk i lönn kan du invänta tåget hela vägen fram tills det har stannat då glasfasaden ger dig bra sikt.

Bilden visar Abako arkitektkontors gestaltningsförslag

Abako arkitektkontors gestaltningsförslag

Film från första spadtaget

Fler projekt

Läppstiftet FLA

Läppstiftet FLA

Lokalanpassning med hög återbruksgrad  På uppdrag av Vasakronan har Vestia tillsammans med Dayspring färdigställt ett spännande lokalanpassningsprojekt i kontorsfastigheten Läppstiftet. Projektet nådde i vissa delar hela 85 procents återbruksgrad. Läppstiftet är den...

Ombyggnation av Sankt Jörgen ÄBO

Ombyggnation av Sankt Jörgen ÄBO

Renovering och ombyggnation av äldreboende  Alldeles intill Sankt Jörgens park i Hisings Backa har Vestia genomfört en komplex ombyggnation av ett äldreboendet/gruppboende som till stora delar totalrenoverades med kvarboende hyresgäster. Uppdraget har skett i...

Ett nytt gym på Tuve torg

Ett nytt gym på Tuve torg

Vi är mycket glada att på nytt fått förtroende av Göteborgslokaler att utföra ett projekt. Denna gång i Tuve. Inne i en äldre fastighet, precis intill Tuve Torg, utförs just nu en ombyggnation. Fastigheten som fungerat som kontor och läkarmottagning ska nu byggas om...

Lekstorpsskolan

Lekstorpsskolan

Om- och tillbyggnad av Lekstorpsskolan i Gråbo På uppdrag av Lerums kommun har vi genomfört en om- och tillbyggnad av Lekstorpsskolan i Gråbo och därmed utökat skolans kapacitet från 330 elever till 500 elever. Det strategiska partneringprojektet inleddes med en...