Möt en av våra medarbetare
Christoffer Brask
– Jag tycker det är roligt och väldigt givande att arbeta ute i projekten, att lyssna in tankar och idéer från mina kollegor, utveckla dessa och försöka hitta verktyg och metoder som underlättar för oss alla.
Christoffer Brask, KMA-samordnare
Vestia Construction Group AB
KMA-SAMORDNARE PÅ VESTIA
Hej Christoffer! Vad gör du om dagarna?
KMA står för kvalitet, miljö, arbetsmiljö
Just det arbetet hjälper jag till med ute i våra byggprojekt. Det innebär exempelvis att upprätta och uppdatera kemikalieförteckningar, gå skydds- och miljöronder, göra klimatberäkningar, hjälpa till vid miljöcertifieringar. Jag stöttar teamen med arbetsmiljöplaner, riskbedömningar och arbetsberedningar.
– I mitt jobb ingår även att hålla koll på förändringar i lagstiftningen, upprätta rutiner som gör KMA-arbetet enklare för mina kollegor i projekten och att undersöka nya verktyg/programvaror som kommer ut på marknaden. På vårt projekt SEEL testar vi en ny programvara som kan användas för i princip allt KMA-arbete direkt i mobilen. Man kan skapa ärenden, göra egenkontroller och hantera ritningar i 2d och 3d. Jättesmidigt!
Hur blir man KMA-samordnare, vad har du för bakgrund?
– Jag har gått en 2-årig utbildning på KYH Yrkeshögskola i Göteborg. Den heter idag Miljösamordnare Hållbara byggnader och är en väldigt bra utbildning för den som vill arbeta med miljöfrågor inom byggsektorn. Man lär sig om byggnadsteknik, miljökunskap, miljölagstiftning och hur man samordnar, planerar, driver och följer upp miljöfrågor hos företag och organisationer.
– Under studietiden hade vi flera LIA (praktikperioder). Jag var bl a på Wästbygg Gruppen och när jag var klar med utbildningen fick jag anställning som Kvalitets- och Miljösamordnare. Jag arbetade på Wästbygg i drygt fyra år innan jag började som KMA-samordnare på Vestia Construction Group i september 2021.
Hur ser du på din roll på Vestia och utvecklingen framåt i stort?
– På Vestia gör vi en spännande resa tillsammans. Företaget har haft en snabb tillväxt under de senaste åren och här finns möjligheter och behov av att utveckla rutiner för många av processerna inom KMA. Jag tycker det är roligt och väldigt givande att arbeta ute i projekten – att lyssna in tankar och idéer från mina kollegor, utveckla dessa och försöka hitta verktyg och metoder som underlättar för oss alla. Till exempel tar jag och mina kollegor fram rutiner för återbruk i tidiga skeden utifrån de erfarenheter vi får tillsammans med Mölndals stad och Bengt Dahlgren i vårt partneringprojekt Program Lyftet.
– Något som jag ser som viktig del i miljö- och hållbarhetsarbetet framåt är att jobba med byggoptimering i tidiga skeden, att man gör smarta miljöval och tänker till i projekteringen. Det kan vara något så enkelt som att använda standardmått för att slippa slänga så mycket gips, att man placerar kök och badrum så att man minimerar rördragning och därmed materialåtgången, och att man planerar för återbruk genom hela processen.